Jeżeli leży Ci na sercu dobro naszej planety, z pewnością zastanawiasz się, czy catering dietetyczny może być EKO. Rozwieję Twoje wątpliwości.
Pewnie zadajesz sobie pytanie, czy Ty korzystając z cateringu nie przyczyniasz się do niszczenia środowiska naturalnego. Mi również zależy na środowisku, dlatego jego ochrona wpisana jest w codzienną pracę mojej firmy. Sprawdź, jak robimy to w Rukoli.
Nie tylko plastik
Jako pierwsi na rynku realnie oferowaliśmy opcję eko opakowań. Tacki wykonane są z pulpy celulozowej i zgrzane na wierzchu eko folią – oba materiały są w 100% biodegradowalne. Produkt dostarczany nam przez wiodącego hiszpańskiego producenta posiada wiele liczących się certyfikatów, w tym OK compost. Nasze EKO opakowania nadają się do kompostowania i są w 100% biodegradowalne. Dodatkowo jeżeli potrzebujesz, żebyśmy dostarczyli ci sztućce, otrzymasz je również w wersji kompostowalnej, wytworzone z pulpy kukurydzianej.

NIE marnujesz jedzenia
Czy wiesz, że statystyczny Polak marnuje 235 kg jedzenia rocznie? W skali całego kraju daje to ok. 9 mln ton, co daje nam niechlubne, 5 miejsce w Europie. Korzystając z cateringu dietetycznego zawsze masz dokładnie tyle jedzenia, ile potrzebujesz. Nie robisz zakupów, więc nie narażasz się na zakup produktów niepotrzebnych lub w zbyt dużych ilościach. Dzięki temu nie marnujesz jedzenia.
Eliminujemy zbędne opakowania
Wiele surowców kupujemy w zbiorczych kartonach czy skrzynkach wielorazowego użytku, przez co ograniczamy zużycie plastikowych opakowań. Nie znajdziesz u nas np. warzyw, z których każde osobno pakowane jest w folię, ani orzechów w dużych torebkach foliowych wypełnionych powietrzem.
Papierowe torby
Catering otrzymujesz w papierowych torbach, które możesz wykorzystać kilkukrotnie. A kiedy torba już się zużyje, wyrzucasz ją do makulatury, dzięki czemu może zostać poddana recyklingowi. Taka papierowa torba jest też świetnym “pojemnikiem” na śmieci makulaturowe, które wytwarzamy w domu.

Mniejsza emisja spalin
Skrupulatnie planujemy trasy dostaw. Nie miej więc nam za złe, że ot tak nie możemy zmienić godziny dostawy. Punkty dostaw ułożone są po kolei, aby trasa była jak najkrótsza. Dzięki temu jesteśmy też w stanie ograniczyć zużycie paliwa i emisję spalin. Każdy kierowca danego dnia jest w stanie dostarczyć w obrębie swojego rejonu catering nawet do 50 klientów! Wyobraź sobie, że każda z tych osób wsiada w swój samochód i jedzie do sklepu po zakupy. Ty możesz tego uniknąć.
Jak pewnie wiesz, nasza planeta przechodzi obecnie gorszy czas. Naszym zadaniem jest jej pomóc! Zróbmy to wspólnymi siłami, przejdź na wersję Eko z Rukolą i poczuj się dumny ze zrobienia czegoś dobrego. Poniżej link do strony Eko Rukola, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat biodegradowalnych opakowań i sztućców:
Kliknij –>
eko