Dziś będzie o wydajności, odporności i odżywianiu.
Jak uzyskać większą wydajność w pracy?
W końcu cały czas edukuję się dietetycznie z racji prowadzonego biznesu, aby dzielić się z Wami profesjonalną wiedzą i jak największym doświadczeniem.
To misja Rukola Catering
Z badań, przeprowadzonych przez organizację Health Enhancement Research Organization wynika, że ludzie, którzy regularnie jedzą zdrowe posiłki, osiągają aż o 25 proc. większą wydajność w pracy, w porównaniu do osób, które nie żywią się zdrowo!
Możliwe?

Zdrowe jedzenie warunkuje procesy fizjologiczne i biochemiczne w naszych organizmach, co w linii prostej przekłada się na efektywność pracy oraz wzmacnia odporność organizmu na zachorowania.
Co zatem będzie ważne w dniu codziennym?
* Ważne, aby główne posiłki zjadać w pracy, a nie dopiero w domu. To właśnie w pracy potrzebujemy energii. Oczywiście jeśli pracujesz z domu to pamiętaj o regularności zjadanych posiłków.
* Istotne jest nie tylko regularne jedzenie, lecz także stosowanie dobrych jakościowo składników, przede wszystkim unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują skoki cukru we krwi, dobieranie dobrych tłuszczy i nie zapominanie o wartościowych białkach.
* Węglowodany proste, czyli słodycze, napoje gazowane, słodzone napoje oraz produkty mączne zaburzają poziom cukru we krwi. Unikajcie fast foodów, wszelkich produktów gotowych, bo tam najczęściej jest dużo chemii i dodatków.
* Długie przerwy między posiłkami oraz zbyt duże i źle zbilansowane potrawy mogą spowodować, że po jedzeniu czujemy się ociężali i ospali.
* Dla zachowania energii ważne jest nawodnienie organizmu. To najprostszy sposób na radzenie sobie ze zmęczeniem czy spadkiem koncentracji. Nie zastępujmy wody herbatą, kawą czy napojami energetycznymi.
* Planujmy nasze posiłki oraz czas kiedy będziemy je spożywać, bierzmy pod uwagę czy możemy je podgrzać w miejscu pracy. Osobiście nie polecam mikrofalówki. Ja podgrzewam obiad na zwykłej patelni.
* Miejmy w zasięgu ręki tylko zdrowe przekąski, ale pamiętajmy, żeby nie jeść ich za dużo i bezwiednie. Każdą przekąskę traktujmy jako posiłek.
* Pijmy kawę ponieważ kofeina w niej zawarta działa pobudzająco na układ nerwowy, zwiększa produkcje energii przy czym możemy czuć się bardziej skoncentrowani. Może się to przełożyć na większą efektywność pracy. Jednak gdy przesadzimy z jej ilością możemy odczuwać negatywne skutki, takie jak rozdrażnienie, apatię i stany niepokoju.
O kawie słyszałem bardzo skrajne opinie, dlatego uważam, że podstawą jest zdrowy rozsądek. Świeżo mielona, z dobrego źródła, mała czarna bez dodatków na pewno nie zaszkodzi. Ale pamiętaj, że kawa obciąża nasz żołądek, dlatego jeśli masz z nim problemy to rozważ odstawienie kawy chociaż na jakiś czas.
To co jemy, a także pora posiłków, w znaczący sposób może wpłynąć na poziom naszej wydajności oraz zadowolenia z pracy.
Pamiętaj o aktywności fizycznej (najlepiej w lesie bez maseczki 😉 ), stosuj zróżnicowaną dietę, redukuj stres, badaj się profilaktycznie oraz dbaj o higienę życia.
Dla mnie to również duchowość .
Jeśli ten wpis dał Tobie chociaż minimalną wartość, to jestem szczęśliwy.
Jestem mega wdzięczny, że tworzę branżę, która przyczynia się do wzrostu świadomości żywieniowej i mogę czynnie wpływać na Wasze zdrowie, samopoczucie oraz wygodę.
Miejcie wspaniały, zdrowy dzień!